آموزش نقاشی روی شیشه (ویترای) + نمونه کار
مجله به روز خدمات نظافت اتاق – نقاشی روی شیشه ویترای یکی از صنایع دستی رایجی است که برای خلق آثار زیبا از آن استفاده می شود. شفافیت شیشه باعث شفافیت بیشتر رنگ ها می شود و تنوع شکل ظروف شیشه ای به هنرمندان کمک می کند تا خلاقیت های هنری متنوع و متفاوتی خلق کنند. حتی با ایجاد طرح ها و خطوط رنگی ساده روی شیشه می توانید ظرفی ساده را به اثری زیبا و چشمگیر تبدیل کنید. در ادامه با ماهیت و تاریخچه این هنر همراه با آموزش گام به گام آن آشنا می شویم.
نقاشی روی شیشه چیست و چند سال دارد؟
هنر تزیین ظروف شیشه ای با رنگ و طرح را ویترای یا نقاشی شیشه می گویند. این هنر یکی از هنرهای بسیار کهن اروپاست و اولین نمونه از آن در منطقه Puglia در جنوب ایتالیا امروز کشف شد که قدمت آن به دوران هلنیستی در پایان قرن سوم پس از میلاد باز می گردد. در حفاریهای بعدی، تعدادی مدال با نقاشیهای پشت شیشه در سردابههای سردخانه در ایتالیا پیدا شد که قدمت آنها به قرن سوم و چهارم پس از میلاد باز میگردد.
ممکن است نقاشی شیشه از آلمان به ایران آمده باشد. گفته می شود این سبک نقاشی از طریق بندر ونیز به تمام دنیا صادر شده و از این طریق به بنادر جنوبی ایران رسیده و مردم متوجه آن شده اند. این روش کشیدن بر روی پشت یا شیشه تخت انجام می شود و در زمان صفویه این نوع شیشه در اصفهان و شیراز تولید می شد. اما به دلیل کمیاب بودن نمونه های نقاشی پشت شیشه در عصر صفوی نمی توان تایید کرد که این نوع نقاشی در آن عصر تولید شده است.
این هنر در دوره زند به شهرهای جنوب ایران راه یافت و با کمک آن و استفاده از مکتب گل و پرندگان خانه های اعیان را تزیین و در گچ بری سقف و دیوار همراه با آینه کاری می کردند. آقا صادق شیرازی در قرن دوازدهم شاگرد نقاش معروف علی اشرف بود. با آغاز دوره فتحعلیش روش چهره پردازی یا پرتره در میان نقاشان دربار و پرتره نگاران رواج یافت و در این دوره نقاشی روی شیشه به هنری مستقل تبدیل شد. به طور کلی در دوره قاجار این هنر در بین مردم رواج یافت و نقاشان زیادی در آن کار کردند.
نقاشی روی شیشه را می توان از نظر موضوع و محتوا به دو دسته تقسیم کرد:
- نقاشی های مذهبی که شامل خط عربی، خط و شمایل است
- نقاشی های تزئینی گل و پرندگان، تصویرسازی و پرسپکتیو
با گذشت زمان، نقاشی روی شیشه از انحصار گل و پرندگان خارج شد و هنرمندان به خلق آثاری چون چشم نور پل رودخانه و نمای بیرونی بناهایی مانند کلیساهای فرنگ پرداختند . با گذشت زمان روش ها و ابزارهای مورد نیاز برای هنر ویترای پیشرفت های زیادی را به خود دید و هر روز هنرمندان از طرح ها و نقش های جدیدی در این هنر استفاده می کنند.
آموزش نقاشی روی شیشه
تزیین بطری، فنجان، کاسه و همچنین آینه های کوچک و بزرگ با نقاشی های ساده کار ساده ای است که با یادگیری چند تکنیک ساده می توانید آن را در خانه تنها در چند ساعت انجام دهید. برای نقاشی روی شیشه به ابزار خاصی نیاز ندارید، اما با استفاده از مقداری رنگ شیشه ای رنگی و ابزارهای رایجی مانند قلم مو و اسفنج می توانید ظروف شیشه ای بسیار معمولی و حتی کم ارزش مانند بطری ها را به ظروف تزئینی زیبا تبدیل کنید.
مواد و ابزار مورد نیاز:
- شیشه صاف یا شیشه (در ابتدا می توانید به دنبال ظروف ارزان قیمتی باشید که شکل خاصی دارند)
- خمیر ویتری (لاینر) (رنگ های طلایی، مشکی و نقره ای در بازار موجود است، هر کدام را که بخواهید می توانید تهیه کنید)
- رنگ ویترای (رنگ ویترای بر پایه تینر و آب موجود در بازار است و نوع رقیق آن بیشتر برای شستن ظروف مناسب است)
- قلمویی که باید نوک گرد داشته باشد (معمولاً به برس های شماره 4، 8 و 0 نیاز دارید)
- طرح مورد نیاز (از طرح های زیر می توانید کمک بگیرید)
نحوه کشیدن روی شیشه
- طرح زیر شیشه را با نوار چسب ثابت کنید.
- با توجه به شکل الگو طرح را روی لیوان با نشانگر بکشید.
- روی خطوطی که با نشانگر کشیده اید خمیر ویترای بمالید. (نوک خمیر ویترا باریک است و مراقب باشید لوله را زیاد فشار ندهید یا خمیر بیشتری بیرون بیاید و خطی که می کشید ضخیم تر شود).
- وقتی تمام خطوط با بتونه پوشانده شد، چند ساعت بگذارید بماند تا کاملا خشک شود.
- حالا تصاویر داخل را با رنگ های ویترای مطابق شکل رنگ آمیزی کنید. (می توانید رنگ ها را در ظرف یا پالت ترکیب کنید و رنگ جدیدی ایجاد کنید.روش صحیح این است که رنگ را با قلم مو روی ظرف بکشید و به آرامی حرکت دهید.
- حالا ظرف را در جایی قرار دهید که گرد و غبار نباشد تا کاملا خشک شود.
چند نکته
- سطح مورد نظر باید قبل از کار با آب و صابون یا الکل تمیز شود.
- مراقب باشید به خمیر دست نزنید چون مایع است و کارتان کثیف می شود.
- اگر اشتباه کردید و خمیر روی لیوان پخش شد و کار به هم ریخت، طرح را بردارید و ظرف شیشه ای را با آب بشویید و خشک کنید و دوباره شروع کنید.
- با استفاده از ابزار تیز حباب ها را به داخل رنگ بریزید تا بعد از خشک شدن کار دیده نشوند.
- می توانید به جای شیشه معمولی از آینه استفاده کنید.
- بعد از خشک شدن کامل کار، با قلم مو یک پولیش متوسط روی قسمت های رنگ شده بزنید تا کار شما شفاف و ثابت شود.