نحوه تشخیص مواد غذایی اصل
مجله به روز خدمات نظافت اتاق – شاید برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی ماست می خورید متوجه غلیظ بودن آن شده باشید یا وقتی شیر می خورید احساس کنید که خیلی آبکی است یا طعمی شبیه به شیر خشک می دهد. البته هر بار که عسل میخرید، شک به دلتان میآید: آیا این عسل واقعی است یا تقلبی؟ شاید حتی بعد از استفاده از رب گوجه فرنگی یا زعفران و ادویه های مختلف متوجه شوید که غذای شما رنگ، طعم و عطری که باید نمی گیرد..
اینجاست که با خودت فکر میکنی کاش راه حلی بود که بتونی غذای واقعی رو تشخیص بدی. برای این منظور راهکارهای مختلفی ذکر شده است که برخی از آنها پیشینه علمی ندارند و برخی نیز مورد تایید کارشناسان هستند. در این مقاله به ایده های رایج در این زمینه اشاره می کنیم و شما را به آنها راهنمایی می کنیم راه های صحیح شناسایی غذاهای بومی تقلبی را پیشنهاد می کنیم.
آشنایی با عسل طبیعی
برای تشخیص عسل مرغوب از عسل بی کیفیت، انتهای گوگردی یک کبریت را داخل عسل قرار دهید و سپس سعی کنید آن را با فندک آتش بزنید. اگر کبریت روشن نشود، کیفیت عسل خوب است. همچنین می توانید کاسه شیشه ای حاوی عسل را در مقابل نور قرار دهید. اگر نور به راحتی از آن عبور کند خوب نیست عزیزم. عسل مرغوب باید تیره باشد.
با سلامت رب گوجه فرنگی آشنا شوید
برخی از مراکز فروش رب مجاز از کدو تنبل برای تولید رب گوجه فرنگی استفاده می کنند. برای آشنایی با این نوع رب ها، یک قاشق از رب را در یک فنجان آب حل کنید. اگر آب کمی قرمز شد رب گوجه فرنگی و اگر نارنجی یا زرد شد کدو حلوایی است.
قهوه و کاکائو اصل
کلاهبرداران پودر قهوه را با آرد سبوس دار، دانه تمر هندی، خرمای سرخ شده و کاسنی مخلوط کرده و به عنوان قهوه خالص می فروشند. البته این ناخالصی ها به سختی پیدا می شوند و قهوه ای که از این طریق به دست می آید تلخ تر خواهد بود. برخی افراد برای تهیه قهوه راحت تر سراغ آرد نخود سوخته می روند.برخی افراد آرد سوخته یا جو سوخته را به قهوه خود اضافه می کنند. تقلب در مورد پودر کاکائو معمولا با افزودن نشاسته و مقداری اسانس کاکائو انجام می شود. توصیه می شود قهوه آسیاب شده را خریداری نکنید زیرا دانه های کامل نیز موجود است و می توانید از فروشنده بخواهید آنها را جلوی شما آسیاب کند..
از آنجایی که کاکائو وارداتی است و به صورت غلات کامل در ایران موجود نیست، بهتر است آن را از کارخانه ها و شرکت هایی خریداری کنید که کاملا به آنها اعتماد دارید. البته با رنگ و طعم و بوی اصالت آن را می توان فهمید.
ادویه های واقعی چه ویژگی هایی دارند؟
برخی از سودجویان از مخلوطی از خاک اره ریز، پوست گردوی نرم شده، فندق، آرد نخود، پودر هسته خرما، تفاله زیتون و … از خردل سیاه نیز برای تند کردن آن استفاده می کنند. به جای زردچوبه خالص، آرد یا نان خشک، پوست پسته و گل افرا را با مقداری زردچوبه مخلوط کرده و می فروشند. تفاله و زرشک را نیز با آب شاه توت مخلوط کرده و به جای سماق می فروشند. در مورد خردل از نشاسته و آرد غلات استفاده می شود و مقداری پودر زردچوبه به آن اضافه می شود تا رنگ دلخواه به دست آید. ادویه های مختلف مانند فلفل سیاه، فلفل قرمز، دارچین، زردچوبه، سماق و غیره … بهتر است آن را درست بخرید و در خانه آسیاب کنید. اگر قصد خرید ادویه های آسیاب شده را دارید، باید انواع بسته بندی شده و تولیدی را انتخاب کنید. بار دیگر تاکید می شود در مورد ادویه هایی که در کارگاه های مختلف تهیه می شود، احتمال تقلب وجود دارد. البته بر اساس بو، طعم و رنگ ادویه واقعی است یا تقلبی.
شیر بدون شیرخشک
برای تشخیص اینکه کدام شیر کمتر از شیرخشک استفاده شده است، نوک سوزن را داخل شیر فرو کنید و آن را بردارید. اگر یک قطره شیر به سرعت چکه کند، به این معنی است که کیفیت آن پایین است، اگر قطره آن 5 ثانیه بیشتر طول بکشد، کیفیت آن خوب است.
زعفران اصل
ظاهر زعفران یکی از راه های تشخیص خلوص آن است. ظاهر این محصول شبیه میخک است. به طوری که ته گیاه میله ای و انتهای آن دندانه دار، پهن و قیچی شکل است. رنگ زعفران باید قرمز تیره باشد نه براق و کلاله های آن براق نباشد. اگر داخل یک فنجان آبجوش مقداری نخ زعفران بریزیم، بعد از حدود 5 دقیقه نخ ها سفید نشوند. اگر این اتفاق بیفتد زعفران تقلبی است. رنگ نخ زعفران در بنزین نامحلول است یعنی اگر نخ زعفران را در بنزین بگذاریم نباید بنزین را رنگی کند. در ضمن اگر نخ های زعفران را بین کاغذ حصیری قرار دهیم و کمی فشار دهیم نباید اثری چرب از خود باقی بگذارد. در غیر این صورت احتمال تقلبی بودن زعفران بسیار زیاد است.
برنج اصل و تقلبی
یکی از نشانه هایی که برنج مرغوب ایرانی را از سایر انواع برنج متمایز می کند این است که وقتی دانه های برنج را زیر زبان و دندان می گذارید طعم خاصی دارد و می توانید آن را بو کنید و همان بویی است که به مشام می رسد. در شالیزارهای شمال کشور.. اما یکی دیگر از راه های تشخیص برنج مرغوب ایرانی از انواع بی کیفیت و بدلی این است که برنج را در دو مشت نگه دارید و نفس گرمی به آن بدهید..
چای خالص
برای تست اینکه آیا رنگ در چای استفاده شده است، می توانید چای را در آب سرد بریزید، اگر رنگ آن برگردد، به این معنی است که رنگ اضافه شده است. حتی اگر رنگ مجاز و خوراکی باشد، افزودن رنگ به چای مجاز نیست.
روغن شترمرغ واقعی
روغن شترمرغ در دمای معمولی کاملاً مایع است و هیچ ماده جامد ندارد. روغن شترمرغ نیز بسیار ریزدانه است و ممکن است در اثر گرمای محیط ذوب شود. در مورد استفاده از روغن شترمرغ مدت اثر آن بر روی پوست بسیار کوتاه است و در حدود 5 تا 7 دقیقه توسط پوست جذب می شود و مانند مواد مشابه نیاز به جذب پوست دارد شسته شود و… ندارد
روغن زیتون
روغن زیتونخوب، باید بوی زیتون، سبزی یا سیب داشته باشد و این بستگی به نوع زیتون یا زمان چیده شدن آن دارد. اگر بوی فلز اگر احساس کردید، بدانید که روغن بی کیفیت یا خراب است.
کشف کشک بدون آرد
مقدار زیادی ماست تقلبی دقیق او گاهی آرد، روغن نباتی، نمک و گل های سفید را با هم مخلوط می کند، خشک می کند و به عنوان کشک می فروشد. آرد طعم خام خاصی دارد، بنابراین اگر کشک با آرد مخلوط شود، به راحتی از طعم آن می توان فهمید. کشک طبیعی به طور کامل در آب حل می شود، در حالی که آرد در آب رسوب می کند.
آب لیمو طبیعی
گاهی آبلیمو رنگ و طعم عجیبی دارد. در واقع برخی از سودجویان مقداری یونجه درشت را با آب ولرم مخلوط می کنند و مدتی می گذارند. به این ترتیب مایع زرد رنگی به دست می آید. سپس این مایع زرد رنگ را به لیموی له شده اضافه می کنند و آب آن را می گیرند. در نهایت آبلیمو به آن اضافه می شود. گاهی به جای لیموناد مخلوطی از آبلیمو و آب و نوشابه می فروشند.
تشخیص بین لیموناد اصلی و تقلبی بسیار دشوار است. تولید آبلیمو معمولا با افزودن جوهر، رنگ و اسانس لیمو تقلبی می شود، بنابراین آبلیمو را فقط باید از کارخانه ها و برندهای معروف و معتبر خریداری کنید، زیرا در کارخانه های بزرگ اگر تقلبی وجود داشته باشد در نهایت لو می رود. . اما نمی توان زیاد به محصولات کارگاه های مختلف اعتماد کرد.
پخت بدون جوش شیرین
جوش شیرین از خمیر مایه ارزانتر است و خمیر را سریعتر می کند. طبیعتا امروزه با کمک بازرسان وزارت بهداشت کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال، تولید کنندگان تقلبی هنوز از جوش شیرین و زاج استفاده می کنند. زاج می تواند نان تیره را به نان سفید تبدیل کند. تشخیص زاج در نان از طریق آزمایشگاه امکان پذیر است اما اگر مقدار آن زیاد باشد طعم نان تلخ می شود. اگر میزان جوش شیرین مصرفی در پخت زیاد باشد، از طعم نان می توان فهمید زیرا جوش شیرین طعم و بویی شبیه دارو دارد. مقدار زیاد آن نیز باعث زرد شدن نان می شود اما اگر مقدار آن کم باشد قابل تشخیص نیست و باید در آزمایشگاه بررسی شود..
جویدن و سفت شدن نان به دلیل استفاده از جوش شیرین نیست، بلکه به دلیل خمیر نشدن خمیر نان است. علاوه بر این، نان قهوه ای بسیار تیره معمولاً نه به خاطر سبوس آن، بلکه شاید به این دلیل که رنگ به آن اضافه شده است، رنگ می شود. البته ممکن است سبوس هم داشته باشد اما رنگ آن فقط به دلیل وجود سبوس نیست.