ژته در بافتنی چیست؟ – ستاره
مجله به روز خدمات نظافت اتاق – با آمدن پاییز، خانم های شیک پوش معمولا به فکر بافتن لباس می افتند شال و کلاه بافتنی دخترانه .. می افتند. برای زیباتر شدن کار باید اصول بافت را به درستی یاد بگیریم. گاهی اوقات به طرح هایی برمی خوریم که دارای طرح مشبک در پارچه لباس هستند، اما نمی دانیم چگونه این دانه ها یا سوراخ ها را در پارچه اضافه کنیم. به این دانه های توخالی می گویند “گیتی در بافندگی” گفته می شود
وقتی می خواهیم دانه ای اضافه کنیم، نخی را روی سوزن می اندازیم و بافت را ادامه می دهیم و در انواع بافت می توانیم این کار را انجام دهیم. چه یک ملیله ساده یا یک ستون.
در بافت هایی که مدل توری بافی هستند حتما باید از هواپیما در بافتنی استفاده کنیم.
ابتدا شما را با اصطلاحات رایج و مهم در بافتنی آشنا می کنیم:
اصطلاحات بافتنی
دانه ها: به حلقه های کوچکی که یکی یکی روی سوزن انداخته می شود دانه می گویند.
ردیف: رج بافتنی را رج می گویند و در بافتنی همیشه یک رج جلو و یک رج عقب داریم.
بذر از زیر: برای بستن دانه از زیر، نخ باید پشت سوزن باشد. سوزن سمت راست را داخل مهره سوزن سمت چپ فرو کنید و نخ را از پشت از وسط مهره عبور دهید.
بذر از: برای نخ زدن باید مهره ای روی سوزن گذاشته شود. سوزن سمت راست را وارد مهره می کنیم و نخ را از وسط مهره رد می کنیم.
روغن: حلقه اضافی که هنگام بافندگی روی سوزن انداخته می شود، کوک بافندگی نامیده می شود. ژته در بافتن طرح های توری، چین دادن پارچه و افزودن دانه به پارچه استفاده می شود.
حاشیه: در تمام بافت ها به چهار دانه از لبه های دو سر بافت نیاز داریم که به صورت دو دانه از زیر در ابتدای بافت و دو دانه از پایین در انتهای بافت بافته می شود. بیشتر از حاشیه استفاده می کنیم تا لبه کارمان صاف باشد و طرح بافته شده در وسط به کناره های پارچه کشیده نشود. در اکثر بافت ها به حاشیه نیاز داریم.
کور کردن: در پایان هر بافت باید دانه ها را ببندیم، ابتدا دو دانه را به هم می زنیم و از زیر می بافیم. دوباره مهره را از راست به چپ تغییر می دهیم و دوباره با مهره بعدی ترکیب می کنیم.
نکاتی در مورد بافتنی
- زمانی که پارچه ما در قسمت جلو باشد و در حال ریختن زیتی هستیم، پارچه را به پشت که رو به رج است سنجاق می زنیم.
- اگر ژتا را روی رج قرار دهیم دانه های ژتا را از زیر به رج پشت که بافت زیر است می بافیم.
- در گوشه بافی با توجه به نوعی که انتخاب کرده ایم، اگر همه از زیر باشد، گهیت نیز از زیر بافته می شود و اگر همه از رو باشد، قیف نیز از رو بافته می شود.
- بافت جته تفاوتی با سایر غلات ندارد. اگر دانه ها از پایین باشد از زیر بافته می شود و اگر از روی باشد از رویه بافته می شود.
- در مدل های بافتنی که نیاز به بافت دارند (یعنی مانند شکل بالا که مدل سوراخ است) باید دانه ژیت را به گونه ای ببافیم که بعد از بافته شدن کار سوراخی در رج ایجاد شود.
- در ساده بافی به بافت رج نگاه می کنیم، اگر بافت در جلو باشد، در بافت ما ژله از رو بافته می شود و اگر پارچه زیر باشد، ژله از زیر بافته می شود.
نحوه ایجاد الگو در بافندگی
در این روش با چرخاندن نخ به دور سوزن ایجاد می شوند. بسته به اینکه مهره بعدی که می بافیم پایین تر باشد یا بالاتر، جهت چرخش نخ نیز تغییر می کند.
وقتی دانه بعدی در پایین باشد، مانند تصویر زیر می شود:
نخ را از بالای سوزن دور آن می اندازیم.
سوزن سمت راست را در حلقه پشت دانه برش می دهیم. نخ را دور سوزن می پیچیم و بیرون می آوریم. به همین ترتیب دانه را از زیر می بافیم.
در ردیف بعدی وقتی به این دانه ها رسیدیم کار باید شبیه تصویر زیر باشد. یعنی اگر قرار است مانند همه دانه ها از زیر بافته شود و اگر بافته شود باید به روش بافت بافته شود.
افزودن مهره زمانی که مهره بعدی رو به بالا باشد: همانطور که در تصویر می بینید مهره بعدی نیاز به دوخت دارد.
مانند تصویر زیر نخ را از زیر سوزن بیرون می آوریم و روی آن می گذاریم.
سپس شفت را از قسمتی که دانه رو به شماست وارد می کنیم.
نخ را دور سوزن می پیچیم و دانه ها را خارج می کنیم (همانطور که دانه بافی می کنیم)
در رج بعد وقتی می خواهیم دانه را ببافیم، دانه شبیه شکل زیر می شود. اگر بخواهیم دانه را از رو ببافیم به روش معمول و اگر بخواهیم زیر دانه را ببافیم به روشی که زیر دانه می بافیم انجام می دهیم.
ژته معمولاً در بافتنی برای بافتن کلاه و شال مخصوصاً برای کودکان استفاده می شود. امیدواریم از این نمونه پارچه برای لباس های رسمی و توری بهره ببرید و هر چه زودتر دست به کار شوید و لباس های پاییزی زیبا را برای عزیزانتان تهیه کنید.