طرز تهیه مربای زرشک تازه خانگی | بهترین دستورالعمل برای مربای خوشرنگ زرشک
وقتی پاییز می آید طبیعت با رنگ های گرم و دلنشینش زیباتر می شود. یکی از زیباترین هدایای این فصل زرشک است. میوه ای رنگارنگ و خوشمزه که در رنگ های قرمز و مشکی یافت می شود. زرشک که در گذشته جنبه دارویی داشت، امروزه به عنوان یک ادویه محبوب و به عنوان ماده اولیه برای تهیه انواع محصولات غذایی مانند مربا، لواش و چای زرشک استفاده می شود.
طرز تهیه مربای زرشک
مواد لازم برای تهیه مربای زرشک | |
زرشک تازه | 250 گرم |
با تشکر | 700 گرم |
وانیل | 1/2 قاشق چایخوری |
آب | 2 فنجان |
مرحله 1: زرشک تازه را آماده کنید
مهم ترین نکته در تهیه مربای زرشک قرمز تازه این است که زرشک را خوب تمیز کنید. زرشک را تمیز کنید، چند بار با آب سرد بشویید و سپس از داخل ظرف را با آب سرد پر کنید تا زرشک را به مدت 2 تا 3 ساعت در آب خیس کنید ناپدید می شود. باید کاملا روی دانه های زرشک بنشیند. به همین دلیل می توانید از صافی هم استفاده کنید تا کارتان راحت شود.
مرحله 2: زرشک را طعم دار کنید
سپس زرشک ها را آبکش کرده و به آرامی بشویید و روی زرشک ها 200 گرم شکر بپاشید و به مدت 4-5 ساعت در یخچال قرار دهید تا آب آن گرفته شود و مزه دار شود.
مرحله دوم: طرز پخت مربای زرشک تازه
بعد از 4 ساعت یک قابلمه بزرگ را روی حرارت ملایم قرار دهید و 5 لیوان آب بریزید و بقیه شکر را کم کم اضافه کنید. با قاشق هم بزنید تا شکر کاملا در آب حل شود سپس کاسه حاوی زرشک و شکر را از یخچال خارج کنید.
سپس به قابلمه آب و شکر اضافه می کنیم و حرارت را کم می کنیم و با قاشق به آرامی مواد را مخلوط می کنیم و مربا را می گذاریم تا غلیظ شود. به هیچ عنوان روی قابلمه را نپوشانید زیرا رنگ مربا را بد می کند.
باید اجازه دهید شهد شکر به غلظت مناسب برسد و غلظتی را به دست آورید که به آن قوام می گویند تا آب موجود در شهد باعث پوسیدگی مربا نشود. اگر مربا کپک زد دوباره آن را بجوشانید تا از قالب خارج شود. همچنین یادتان باشد که محتویات کاسه را سریع هم نزنید تا زرشک له نشود.
برای اطمینان از غلظت دلخواه مربا، نصف قاشق مرباخوری شهد مربا را در یک فنجان آب سرد می ریزیم. اگر مربا پخش شود تا به ته فنجان برسد، باز هم نیاز به زمان دارد تا مربا به غلظت دلخواه برسد.
مرحله سوم: وانیل یا هل را به مربای زرشک تازه اضافه کنید
وقتی ماهیتابه را از روی حرارت برداشتید، در صورت تمایل می توانید وانیل یا دانه هل را اضافه کنید تا طعم مربا عالی شود. سپس می توانید مربا را در ظرفی بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
لازم به ذکر است که مربای زرشک بر خلاف سایر انواع مربا پس از پخته شدن آماده مصرف نیست و قبل از مصرف باید حداقل دو روز در یخچال نگهداری شود.
نکات نهایی برای پخت مربای زرشک
- برای اینکه دانه های زرشک در مربا سالم بماند و له نشود، مربای زرشک را زیاد هم نزنید و بگذارید بجوشد تا به قوام خود برسد.
- برای تهیه مربای زرشک در پیمانه، از 1/2 فنجان شکر و 1 قاشق چایخوری وانیل در هر فنجان زرشک استفاده کنید.
- در تهیه مربای زرشک به جای وانیل می توانید از پودر اراک یا هل، دارچین، گلاب و سایر طعم دهنده های طبیعی استفاده کنید.
- اگرچه به دلیل اسیدی بودن خود زرشک پتانسیل شیرین شدن مربای زرشک کم است، اما با افزودن یک قاشق غذاخوری آبلیموی تازه ۵ دقیقه بعد از پختن مربا از شیرین شدن آن جلوگیری می کند.
- بهترین نوع قاشق برای مخلوط کردن مربای زرشک، قاشق چوبی است.
- برای جلوگیری از پوسیدگی مربای زرشک دقت کنید که مربا به حجم کافی برسد زیرا آب مربای زرشک و نرسیدن به غلظت مناسب باعث پوسیدگی مربا می شود.
- زمان مناسب برای جوشاندن مربای زرشک بین 30 تا 45 دقیقه است و اگر شربت مربای زرشک بیش از حد بجوشد باعث شکری شدن مربای زرشک می شود.
- زرشک بعد از پخت تغییر رنگ می دهد و تیره می شود این کاملا طبیعی است و جای نگرانی نیست. اما اگر مربا را بیرون یخچال و در مجاورت نور قرار دهید، علاوه بر امکان کپک زدن، رنگ آن نیز سیاه می شود.
- همچنین تمیز بودن ظرفی که مربا را در آن قرار می دهید بسیار مهم است. قابلمه ای که مربا را در آن می پزید باید کاملا تمیز و عاری از هرگونه چربی باشد. در ضمن شیشه هایی که در نظر دارید مربا را در آن نگهداری کنید باید کاملا تمیز و خشک باشند.